12 Aralık 2017 Salı

Çiğköfte bayiliği şartları nelerdir? Bayilik sonrası yapılması gerekenler

Son zamanların en gözde iş fırsatlarından biri de çiğköfte bayiliği açmak. Gıda sektörü o kadar dallanıp budaklandı ki yazıya nereden başlayıp, ne gibi bilgiler vermek gerektiği ile ilgili uzunca bir araştırma yapmak zorunda kaldık.
Küçük bir birikiminiz var, bunu karlı bir yatırıma dönüştürmek istiyorsunuz. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Bu yazımızda kısaca izlemeniz şart olan yollar ve aşmanız gereken problemlere değinilecektir.


Etli Çiğ Köfte mi Etsiz Çiğ Köfte mi?
Legal mevzuata göre çiğ köftede et bulunması yasaktır. Başka bir deyişle piyasada görmüş olduğunuz, legal olarak faaliyette bulunan çiğ köftecilerde etsiz çiğ köfte satışı yapılmaktadır. Her ne şekilde olursa olsun etli çiğ köfte imalatı yapmak, satışa sunmak . Etsiz üretilen çiğ köftenin muhafazası, nakliyesi ve satışı çok daha sıhhatli olup, tüketiciler için de güven verici bir unsuru bulunmaktadır.
Türkiye genelinde faaliyet gösteren takriben 35 civarında çiğköfte firması olduğunu söyleyebiliriz. 35 firmanın takriben %80′i mahalli olarak faaliyet göstermekte, yalnızca kendi bölgelerine ürün gönderimi yapmaktadır. 7-8 civarında firma tüm Türkiye’ye ürün gönderebilecek kapasiteye sahip.
Vakumlu Çiğ Köfte
Çiğ köfte firmaları ağırlıklı olarak tek imalat merkezli çalışmakta, üretilen çiğ köfte günlük olarak bayilere/şubelere dağıtılmaktadır. Etsiz üretilen çiğ köfteler imalat tesislerinde vakumlu ambalajlara konulup şubelere bu şekilde gönderilmektedir. Vakumlu ambalajla ürün ilk üretildiği andaki gibi taze kalabiliyor, vakumu açılmadığı ve dolapta saklandığı sürece günlerce tazeliğini savunabiliyor. Bu yüzden bayilikte dikkat edilmesi şart olan hususlardan en barizi de bu vakum problemi. Vakumu açılan ürün kısa müddette tüketilmeli, günlerce çiğ köfte tezgahlarında bekletilmemelidir. Örnek vermek gerekirse Çiğköfteci Sait vakumlu ambalajlarını 12,5 Kilogram lık olarak hazırlamaktadır. Çiğköfteci Sait’in 12,5 Kilogram lık vakumu açıldığında kısa müddette tüketilmesi gerektiği için ürün tazeliği her şubede aynı düzeyde değildir. Günlük satışı 5 Kilogram olan bir çiğ köfte dükkanı açmış olduğu vakumu bir günde bitiremeyecektir. Bu yüzden müşteri için bir şubeden alınan lezzet başka bir şubede aynı olmamaktadır. Bunun yanında çiğköftemiss 2,5 Kilogram lık vakumlu ürünler kullanmaktadır.  Hacıalioğlu  2,5 Kilogram lık vakumlu ambalajı açıldığında şube tarafından satışı daha rahat olacağı için ürün tazeliği maksimum düzeyde olacaktır. Bayilik müzakerelerinde bulunurken bu vakum miktarını kesinlikle göz önünde bulundurun.
Yan Ürünler
Dikkat edilmesi gereken başka bir husus ürün çeşitliliği ve yeni ürünlerin satışı. Bayilik alındığında lisansör başka bir deyişle çiğköfte bayiliği, isim hakkını veren firma koyduğu kaideler çerçevesinde ürünlerin satışında sınırlamalar getirir. Şöyle ki; Komagene firmasından bayilik aldığınızda yalnızca Komagene’nin satışına müsaade ettiği ürünleri satmak zorundasınız. Ürün çeşitliği Komagene’nin koyduğu ürünlerle hudutludur. Şube açmak istediğiniz yerde Komagene’nin yan ürünlerini beklediğiniz düzeyde satamayabilir, yeni yan ürünler koymak isteyebilirsiniz. Fakat Komagene buna müsaade etmeyebilir. Aynı şekilde Tatlıses Çiğköfte’de bu koşulları isteyecek, belli ürünlerin dışında ürün satamayacaksınız. Fakat Çiğköfteci Sait, Ömer Usta ve Çiğköftemiss gibi firmalarda kaideler biraz daha esnektir. Firma merkeziyle yaptığınız müzakereler nihayetinde koymak istediğiniz yan ürünlerle alakalı onay alabilirsiniz. Mevcut dükkanınızda ekstra ürünler (sabah kahvaltı, börek, bardakta mısır, dondurma, tatlı, turşu vs) satarak yan gelirlerinizi arttırabilirsiniz.
Görseller
Ürün satışında en tesirli malzemelerden biri de ürün görselleri. Ürünlerini en tesirli şekilde tanıtmak isteyen bir çiğ köfte şubesi bayilik aldığı merkezden ihtiyaç duyulan dökümanları ve broşürleri tedarik edebilmelidir. Tezgahınızda bulunan çiğ köftenin tadı, kokusu, görünüşü, süslemesi ne kadar güzel olursa olsun dükkan önünden geçen potansiyel müşterilerine görsel destekli bir tanıtım yapmayan dükkanın satışları düşük olacaktır. Bu arada dükkanın dış tabelası ve cam giydirmeleri de çok tesirlidir. Çoğu çiğköfte bayiliği veren firma ürün görsel desteği vermekle birlikte Battalbey, Çiğköfteci Sait ve benzeri çiğ köfteciler görsel destekte bulunmamaktadır. Şube ferdi olarak görsel çalışmaları yapmakta, bunda da çok zorlanmaktadır. Müşteri markanın kalitesini hissetmeli, görsellerin iştah açıcı özelliğiyle alışverişini yapabilmelidir. Tüm şubelerde tek tip poşet, ambalaj, mıknatıslı magnet, broşür, afiş ve benzeri görsellerin bulunması müşteri açısından da güven verir.
Dükkan İçi Dolap ve Tezgahlar
Her çiğköfte bayiliği sisteminin kendine has sistemi olmakla beraber tamamiyle bağımsız, “nasıl istersen öyle olsun” mantığıyla şube veren bayilik sistemleri de mevcuttur. Yatırım yapılacak meblağ fazla değilse, ekonomik dolap ve tezgah yapıları seçenek edilebilir. 1.000 TL-9.000 TL farklılık gösteren çiğ köfte tezgah yapılarının dükkan içi konum ve satış için uygunluk düzeyi iyi belirlenmeli, gereksiz tezgah yapısından uzak durulmalıdır. Ekstra gider olarak karşınıza çıkabilecek uzun tezgah yapılarındansa, kısa fakat işlevsel yapılara sahip tezgahlar tercih edilmelidir. Bir takım bayilik sistemleri tezgah yapılarının standartları olduğunu belirtse de fiyatları yüksek olmasından dolayı tercih edilmezler. Emel karlı bir yatırım ise düşük yatırım fiyatı yüksek gelir optimizasyonu iyi ayarlanmalıdır.
Ürünlerin Sevkiyatı
Ürünlerin tazeliği, şubeye hızlı bir şekilde gönderilmesiyle direk ilgilidir. Çoğu çiğ köfte firması İstanbul merkezli olup şubelere ürünlerini İstanbul üzerinden çıkarmaktadır. İstanbul içine ürünleri günlük dağıtan firmalar, diğer şehirlere kargo firmaları veya otobüs firmalarıyla gönderim gerçekleştirmektedir. Bayilik alınacak firmanın ürün gönderim koşulları, nakliye bedelleri ve gönderim müddetleri iyice soruşturulmalıdır. Kimi firmalar bayilik müzakerelerinde bu nakliye bedellerinden söz etmemekte, şube açıldıktan sonra çıkan bu ekstra gider ile şube sahipleri zor vaziyete düşebilmektedir.
Çiğköfte Bayiliği için Eğitim ve Destek
Karlı bir yatırım yapmak isteyip dükkan açıp işletemeyen, işin ince noktalarını bilmeden faaliyet gösterip bir kaç ay içinde kapatmak zorunda kalan sayısız teşebbüsçü bulunmaktadır. İşi bilmek, uygulamaya dökmek, pratik olarak aktif olmak piyasaya ayak uydurmak ticaretin altın kaidelerindendir. Çiğköfte bayiliği açmak istiyorsanız ilk olarak çiğ köfte satışını öğrenmeli, sunum ve paketlemede meselesiz hizmet verebilmelisiniz. Bilmediğiniz bir sektöre giriş yapıyorsanız bilen birinden sektörün inceliklerini iyi öğrenmeli, ayakta kalabilmek ve satışlarınızın yüksek düzeylere çıkartmak için profesyonel bir destek almalısınız. Aslında bayilik/franchising veren bir hayli firma bu eğitimleri teşebbüsçü adaylarına zaruri kılıyor. Mutlaka bu eğitimleri almalı ve bayisi olduğunuz firmanın ürünlerini ilk günden başlayarak iyi pazarlayabilmelisiniz. Franhchising’in mantığı bu satış taktiğini dayanır. Her şube önceden tecrübe etmiş, başarıya erişilmiş örnek bir satış taktiğini benimsemeli, bu yolda devam edip aynı başarıya erişebilmelidir.
Bayilik Bedeli (veya İsim Hakkı)
Bu kadar çok çiğköftecinin olduğu bir ortamda ortalıkta hava parası mahiyetinde İsim Hakkı, Franchising Bedeli, Giriş Bedeli gibi kavramlarda dolaşması normal karşılanmalıdır. Çoğu çiğköfte firması ürünlerini satabilmeniz, markalarını kullanabilmeniz için Bayilik Bedeli isimi altında fiyat istemektedir. Internetten kısa bir araştırma neticesi erişebileceğiniz bayilik ücretlerini kısaca vermek gerekirse; Komagene:35.000 TL, Elazığlı Çiğköfteci Ahmet Usta: 30.000 TL, Çiğköftem:30.000 TL, Tanınmış Adıyamanlı Çiğköfteci Ömer Usta:10.000 TL, Cesa:10.000 vs, Tatlıses Çiğköfte: 8.000 TL şeklindedir. Verilen rakamların muhtevanında tabela, görsel, dolap ve benzeri ürün grupları bulunabilmektedir. Bunun dışında çiğköftemiss gibi kampanyalı bayilik veren firmalar da bulunmaktadır. Hacıalioğlu 2017 senesi itibariye bayilik bedeli almadan 4990 TL ye dükkan heyetimi yapıyor, dükkan içerisinde kullanılan mobilya, çiğ köfte dolabı ve tabela görseli veriyor, yanında da 200 kilogram çiğ köfte armağan ediyor. Hacıalioğlu 'dan bayilik alanlar bu aldığı armağan çiğ köfteleri satarak heyetimde ödediği miktarın büyük bölümünü geri kazanabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ankara İşitme Cihazları ve Tipleri - Yetiş Haberci

Ankara İşitme Cihazları ve Tipleri - Yetiş Haberci https://www.yetishaberci.com/ankara-isitme-cihazlari-ve-tipleri/